Renovering och ombyggnation

Badrumsrenoveringar

Följande gäller vid badrumsrenoveringar:

1. Läs igenom branschreglerna från GVK eller BKR samt Säker Vatten. Där framgår vilka krav som gäller för utförandet.

2. Välj en utförare som har F-skattsedel, ansvarsförsäkring och är behörig för våtrumsrenovering. Utföraren måste finnas med på GVK’s eller BKR’s lista över behöriga företag. 

3. Om installationer som el, ventilation, vattenledningar eller avlopp berörs av renoveringen så ska även dessa utföras av auktoriserade/behöriga företag med F-skattsedel och ansvarsförsäkring. Behöriga företag framgår t.ex. av hemsidorna för Säker Vatten och Elsäkerhetsverket.

4. Anmäl att ni avser att renovera badrum i god tid till styrelsen. Av anmälan ska framgå vad som ska göras. Bifoga underlag i form av ritning, beskrivning etc.

5. Invänta styrelsens besked.

6. När våtrumsrenoveringen är klar ska GVK eller BKR våtrumsintyg skickas in till styrelsen tillsammans med Intyg om Säker Vatteninstallation samt elinstallationsintyg i förekommande fall. Intygen utfärdas av företagen som utfört renoveringen.

7. Intygen är kvalitetsdokument som visar att badrummet är fackmannamässigt utfört och är viktigt för bl.a. försäkringsbolag, bostadsrättsföreningen och eventuella bostadsköpare som vill vara säkra på att våtrumsrenoveringen utförts enligt gällande branschregler.

Regler vid ombyggnationer

Ändringar avseende byggnadsdelar och installationer som föreningen svarar för är inte tillåtna. Undantag från detta kräver medgivande av styrelsen.

Medlemen måste skriftligen inkomma med en ansökan där tänkt åtgärd beskrivs. Bifoga även ritning i förekommande fall. Om bärande konstruktioner är berörda ska även beräkningar och utlåtande från byggnadsingenjör (statiker) bifogas. Utföraren ska inneha F-skattsedel, ansvarsförsäkring och behörighet för det avsedda arbetet (genom t.ex. Säker Vatten, Elsäkerhetsverket m.fl.). 

Exempel på ändringar är:

1. Ändring av planlösning.

2. Ändra (dvs. flytta, utöka, byta, ta bort) något avseende vattenledningar, avloppsrör, golvbrunnar, värmerör, radiatorer eller ventilation.

3. Installera eldstad.

Om föreningen måste ansöka om bygglov eller göra bygganmälan så tillkommer administrativa kostnader för lägenhetsinnehavaren.

Observera att när ansökan inkommit till styrelsen tas den upp på nästkommande styrelsemöte. Inga arbeten får påbörjas innan medgivande har getts av styrelsen.